Bli vän med din bank – eller byt

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
TIPS. Alla har inte kunskapen och erfarenheten att bära det ekonomiska ansvar som skogsägande ofta innebär. En bra bankrelation kan därför vara ett stöd i både vardagsfrågor och stora beslut.

Irene Falkenström-Persson ingår i ett team på Falkenbergs Sparbank som specialiserar sig på skogs- och lantbrukskunder. Alla banker har liknande avdelningar, de gröna näringarna ­ställer särskilda krav.
– Som bank måste man ha förståelse för att det krävs miljoner i investeringar som löper på lång sikt och att resultaten kommer långt senare, säger hon. 
Skogskontots skatteregler och att det finns så många enskilda firmor inom näringarna är andra anledningar till att det krävs ­specialkompetens på banken. 

Annons
Annons

Irene Falkenström-PerssonIrene Falkenström-PerssonKompetensen har förhoppningsvis alla banker, så kanske är det annat som avgör valet av bank. 
– En bankrelation är som ett äktenskap. Banken kommer ­väldigt nära och med oss talar du om saker som du kanske inte talar med grannen om, säger ­Irene Falkenström-Persson.
Falkenbergs Sparbank som hon jobbar på är en fristående sparbank och ingen storbank med aktieägare. Man har lokalkontor på de mindre orterna Ullared, Vessige och Getinge och har både bankfack och hanterar fortfarande kontanter, då är det troligen de kunder som efterfrågar just detta som väljer banken, tror hon.
– Och eftersom vi arbetar 
i team finns det alltid någon annan att tala med om man inte är nöjd med mig, säger Irene.

Man ska inte vara rädd för att byta bank om man inte är nöjd. 
I praktiken är dock kunderna fega eller kanske bekväma och byter sällan bank. Kanske borde skogs-och lantbrukskunderna rotera än mer mellan bankerna för att få bättre villkor? 
Räntor och avgifter kan skilja mellan bankerna. Det måste du som kund förstås jämföra för att hitta den bank som passar dig. Irene Falkenström-Persson 
har en rad konkreta tips till SKOGENs läsare som vill byta bank, men talar också om be­mötande och andra behov. 
– Din nya bank vill ha ditt förtroende och kommer att vara intresserad av vilket mål du har med din skog eller ditt företag. 
Det låter enkelt att byta bank när hon berättar hur det går till. Den nya banken sköter i princip allt praktiskt. Här är några saker att tänka på:
1. Du ska trivas med din bankperson.
2. Den nya banken kommer att ­fråga vilka mål du har med din skog, för att veta att ni talar om samma saker.
3. Tänk igenom ordentligt vad du efterfrågar av banken. 
4. Banken vill ha helheten – både din privatekonomi och din företagsekonomi. Om du bor på din skogsfastighet men har bolån och skogsaffärer i olika banker är pantsättningen ur bankens synvinkel snårig.
5. Du kan förbereda bankbytet genom att ta med deklarationen med alla bilagor, kanske balans- och resultaträkning.

Om kund och bank är överens sköter alltså den nya banken allt praktiskt och kunden behöver inte be den gamla banken om något. 
1. Bankgironummer får man behålla. Nya banken meddelar bankgirot att insättningar och autogiro ska kopplas till ett nytt bankkonto.
2. För nya bankkontonummer blir det. Liksom eventuellt nya lånenummer, nya kort och i vissa fall nya koder till korten, nämligen de kreditkort där koden är given.
3. Ladda ner nytt mobilt bank-id till mobilen för att säkerställa att det fungerar när nyheter kommer. Även Swish bör ominstalleras, eftersom också detta ska kopplas till nytt konto.
4. Slutligen blir det en ny bank-app i telefonen.

Är allt klart enligt ovan trycker Irene på knappen och bankbytet sker på en överenskommen dag.
– Vi kan låta kundens gamla kontot vara kvar en period tills vi ser att allt fungerar och hon eller han är nöjd. Sedan har vi förberett en avslutsblankett för det gamla kontot, så slipper man onödiga kontobesked med summa noll kronor från den gamla banken. 

Om man byter bank anser Irene Falkenström-Persson att det hör till god ton att meddela den gamla banken.
– Det skulle jag vilja, om det gällde oss, för att veta om det som avgjorde bytet kanske var räntan eller det personliga bemötandet eller något annat man ville ändra på. 

SKOGEN 5/2017

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Skogvårdslag förstärker konflikt

  DEBATT Skogsvårdslagstiftningens brister gör att konflikten mellan renskötsel och skogsbruk förstärks. Det finns inga tydliga bestämmelser för hänsyn eller kompensation för skada. Det skriver Malin Brännström, Juridiska institutionen vid Umeå universitet, i Altinget.
 • Annons
 • Biodrivmedel för en euro

  BIOEKONOMI. "Biomassan är inte den begränsande faktorn och därför kommer man att kunna producera biodrivmedel för en euro per liter inklusive moms."
 • Skogsavverkning skadar ofta fornfynd

  Nästan var sjätte lämning i skogen med spår av vår historia, har skadats i samband med skogsavverkning, visar Skogsstyrelsens senaste granskning. Samtidigt är skillnaderna mellan landsdelarna stora.
 • Annons
 • Färre arbetsolyckor men mer stress

  Arbetsolyckorna blir färre men stress och hård arbetsbelastning ökar. Det visar fackföreningen GS miljörapport.
 • Ta tallstekeln med ro

  Kategorier: Tallstekel, Skogsstyrelsen
  Just nu pågår ett omfattande angrepp av röd tallstekel på många håll i södra Sverige. Det handlar om larver som äter upp tallarnas barr. Skogsstyrelsens ger dock lugnande besked till markägarna.
 • Annons