Börsen gillar nya SCA

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
SCA
SCA:s skogsindustridel har fått en bra start. På bilden: Tunadals sågverk.
Det har gått bra för nya skogsindustriella SCA sedan aktiehandeln kom igång i måndags. Aktiekursen lade sig raskt högre än förväntat. Riktigt samma framgång väntas inte för avknoppade hygiendelen Essity med börspremiär på torsdag.

- Placerarna har omfamnat SCA:s uppdelning i en hygien- och en skogsindustridel ända från början, skriver Dagens Industri.

Annons
Annons

Och det är skogsindustridelen, med 2,6 miljoner hektar skog och fem sågverk, som omfamnas allra mest.

Prognosen för det nya SCA:s aktie låg på cirka 60 kronor då handeln startade i måndags. Men aktiens skuttade som högst upp till 70 kronor. I dag onsdag ligger den mest handlade B-aktien lägre med dryga 64 kronor. A-aktien, däremot, fortsätter på nystartens höga nivå kring 70 kronor.

Nya SCA värderas högst av skogsbolagen.

- Den fina starten visar på intresset för stabila, höglönsamma bolag, skriver Dagens Industri.

Torsdagen den 15 juni ska hygien- och mjukpappers delen Essity introduceras på börsen.

 

Publicerad:
 • Skogvårdslag förstärker konflikt

  DEBATT Skogsvårdslagstiftningens brister gör att konflikten mellan renskötsel och skogsbruk förstärks. Det finns inga tydliga bestämmelser för hänsyn eller kompensation för skada. Det skriver Malin Brännström, Juridiska institutionen vid Umeå universitet, i Altinget.
 • Annons
 • Biodrivmedel för en euro

  BIOEKONOMI. "Biomassan är inte den begränsande faktorn och därför kommer man att kunna producera biodrivmedel för en euro per liter inklusive moms."
 • Skogsavverkning skadar ofta fornfynd

  Nästan var sjätte lämning i skogen med spår av vår historia, har skadats i samband med skogsavverkning, visar Skogsstyrelsens senaste granskning. Samtidigt är skillnaderna mellan landsdelarna stora.
 • Annons
 • Färre arbetsolyckor men mer stress

  Arbetsolyckorna blir färre men stress och hård arbetsbelastning ökar. Det visar fackföreningen GS miljörapport.
 • Ta tallstekeln med ro

  Kategorier: Tallstekel, Skogsstyrelsen
  Just nu pågår ett omfattande angrepp av röd tallstekel på många håll i södra Sverige. Det handlar om larver som äter upp tallarnas barr. Skogsstyrelsens ger dock lugnande besked till markägarna.
 • Annons