På vilken lista hamnar tranan?

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
DEBATT. Arter som minskar tillräckligt mycket hamnar på rödlistan men var hamnar de som ökar exponentiellt? Den fridlysta tranan ökar så mycket att den har svårt att hitta häckningsrevir, skriver Marianne Eriksson, styrelseledamot i Föreningen Skogen.

Annons
Annons

Min personliga relation till tranorna har de senaste åren blivit alltmer ansträngd. Anledningen stavas p o t a t i s. I vårt lilla potatisland utkämpar vi numera en årlig kamp om vem som har rätt till sättpotatis, växande potatis och potatisskörd. Striden har trappats upp de senaste tre åren. I år hade tranorna till och med utsänd luftspaning under själva pärsättningsproceduren.

Tranan, som tidigare ansågs vara en skygg fågel, spatserar nu utanför vårt kammarfönster efter sin potatisfrukost och tar en lunchpromenad på gårdsplanen för att orka med middag och kvällsmat i pärlandet.

Svårigheten att hitta revir leder till att revirlösa tonårsgäng drar runt och lever rövare.

Jag anser mig vara både djur- och naturvän, men nånstans går gränsen.

Läs Mariannes blogg

Publicerad:
 • Skogvårdslag förstärker konflikt

  DEBATT Skogsvårdslagstiftningens brister gör att konflikten mellan renskötsel och skogsbruk förstärks. Det finns inga tydliga bestämmelser för hänsyn eller kompensation för skada. Det skriver Malin Brännström, Juridiska institutionen vid Umeå universitet, i Altinget.
 • Annons
 • Biodrivmedel för en euro

  BIOEKONOMI. "Biomassan är inte den begränsande faktorn och därför kommer man att kunna producera biodrivmedel för en euro per liter inklusive moms."
 • Skogsavverkning skadar ofta fornfynd

  Nästan var sjätte lämning i skogen med spår av vår historia, har skadats i samband med skogsavverkning, visar Skogsstyrelsens senaste granskning. Samtidigt är skillnaderna mellan landsdelarna stora.
 • Annons
 • Färre arbetsolyckor men mer stress

  Arbetsolyckorna blir färre men stress och hård arbetsbelastning ökar. Det visar fackföreningen GS miljörapport.
 • Ta tallstekeln med ro

  Kategorier: Tallstekel, Skogsstyrelsen
  Just nu pågår ett omfattande angrepp av röd tallstekel på många håll i södra Sverige. Det handlar om larver som äter upp tallarnas barr. Skogsstyrelsens ger dock lugnande besked till markägarna.
 • Annons